yo_cy

Weft House

 
A01_C07.jpg
 

WEFT HOUSE

 

Jakarta, indonesia


Date:
2011-2012

Type:
COMMISSIONED design proposal
Single family house

Team:

Status:
design development proposal


 

Weft House negotiates the conflict of maximizing volume and the need to access daylight by weaving solid service and private spaces around a string of open public spaces.

 
 

 
 

 
Compile.jpg

 

CONCEPT

 

Weft House negotiates the conflict of maximizing volume and the need to access daylight by weaving solid service and private spaces around a string of open public spaces. These strands shift from site wall to site wall to allow for two large voids in an otherwise solid mass. The cladding of the house responds to the contradicting desires of both clients to have the house be “transparent like a modern house” and “solid like a stone”.

B03.jpg
B01.jpg
B02.png
A02.jpg

 

FACADE

 
RoofRender01-Final.jpg

To address this paradox a dense woven screen is designed to shade the upper story of the cantilevered glass façade. Programmatically, the screen needed to wrap the front of the house for privacy, allowing access and view on the west side facing a private roof garden. To accomplish this, the surface twists and contracts as it wraps from north to west. The screen also had to vary in porosity to allow in light and create an ordered pattern on the façade. Aside from the programmatic function this patterned skin was seen as an asset shared between the client and the public. For this asset acting as both wallpaper and an affirmation of the cultural context of Jakarta we chose to reference the craft of Javanese Warp Ikat.

C01.png